Prva Skodelica kave na Vrhniki je nastala izpod peresa znanega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Stoletje kasneje so na Vrhniki zasnovali novo zgodbo o Skodelici kave. Hišno mešanico Skodelica kave priporočamo ljubiteljem kave pripravljene na turiški način.
UPORABA
- Za pripravo okusne kave na turški način potrebujete fino zmleto sveže praženo kavo in »džezvo« ali navadno manjšo posodico.
- Za eno skodelico kave zadostuje 1,5 dl vode in dobri dve žlički kave (15 g).
- Posodo napolnite z vodo, v hladno vodo dodajte kavo ter pristavite na vročo kuhalno ploščo (pri indukciji se izogibajte najvišjim temperaturam, sicer voda prehitro zavre).
- Ko kava malo potone (cca po 1 minuti) dobro premešajte, da se kava razpusti, na površju pa počasi nastane penasta plast, nato počakajte, da se kava začne počasi dvigovati.
- Ko se kava dviguje proti robu džezve, jo pazljivo odstavite še preden zavre, pri približno 90⁰C. Na vrhu bo nastala debela plast pene.
- Za trenutek kavo lahko pristavite nazaj na vročo ploščo, vendar ni nujno. Kava namreč ni ljubiteljica previsokih temperatur. Preden kavo začnete piti počakajte vsaj 2 do 2.5 minuti (približno toliko časa kot ste porabili za pripravo), da se kava umiri in se večji delci usedejo na dno posode.
- Kavo nato prelijete v skodelico.
IZVOR
- 7 različnih sort kav s poreklom iz Srednje Amerike, Afrike, Indije
VRSTA
- 100 % Arabica
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.